Met een Ipad het bos in?nature game Tralaluna

We gaan naar het bos en nemen mee... een tablet. Dacht toch echt van niet! En toch wel...

De maker van de attractie de Pandadroom in de Efteling ontwikkelde The Nature Game: een interactief spel wat gespeeld wordt via een scherm, in de natuur. In navolging van de Hoge Veluwe, binnenkort ook te spelen in nationaal park het Dwingelderveld. In de testfase kwamen wij in actie, en gaven ons op als game-testers.

The nature game - De koets van de Kibbelhoek

Nature Game Dwingelerveld getest door TralalaunaEerlijk is eerlijk, ik weet niet of dit uitje plaats had gevonden als het niet zo was gegaan dat er 'game testers' werden gevraagd in een Facebook oproep. Te testen: het Nature Game, een interactieve tabletgame in de natuur van het Nationaal Park Dwingelderveld.

Nu, voor de drukte van het seizoen, wel een leuke kans om met de jongens wat te ondernemen, anders dan anders. De oudste Ties, onderweg naar 11, was gelijk enthousiast. Het woord 'game' en de eervolle taak om te testen en daarna verslag uit te brengen, waren een schot in de roos. Dit zou wel eens het begin kunnen zijn. 'Zo kun je geld verdienen mam, net als een youtuber!' De jongste Kobus, over 2 maandjes 8 jaar, leek het ook wel wat, al leek hij zich er nog weinig bij voor te kunnen stellen. Dat we het bos in gingen, dat vond ìk dan wel weer leuk.

Enigszins sceptisch en stoeiend met morele dillema's, dat wel. Schermpjes en buiten spelen zijn tegenstrijdige activiteiten in mijn pedagogisch 'beleid' en praktijk. Mijn hardnekkige overtuiging is dat buiten spelen beter is dan op een schermpje koekeloeren. Maar goed, ik wilde het wel een kans geven, de proef op de som nemen. Dan kon ik mijn keuze om de Nature Game al dan niet te tippen aan onze gasten gedegen onderbouwen. En fair zijn tegenover mijn kinderen, van wie ik ook vraag vooral nieuwe dingen te proberen onder het mom 'eerst proeven, uitspugen kan daarna altijd nog'.

Aangekomen bij de boslounge in Spier krijgen we uitleg over ons avontuur. Nou ja, veel uitleg is niet nodig. Geef het kind een scherm en hij weet het wel. Trots laat Ties zich huldigen met de tablet. Handig onderworpen met 2 handvaten en een halskoord. Lets play. De eerste instructies komen uit het scherm. We worden naar het startpunt aan de overkant van de weg gestuurd met daarbij nadrukkelijk de opdracht bij het oversteken niet op het scherm maar op het verkeer te letten. Daar is over nagedacht.

nature game dwingeloo tralalunaLater in het bos neig ik mijn jongens op iedere stronk en laaghangende tak te wijzen. Totdat ik me realiseer dat dit een test is. Dus ik laat los en warempel, geen van ons gaat op z'n giegel. Nog even stoei ik met mijn imago, 'ik hier in de natuur met mijn kinderen op een scherm?'. Bijna wil ik mij verontschuldigen aan een voorbijganger. Maar ik laat wederom los en vang geen afwijzende blikken.

Ondertussen raken we met z'n allen geboeid door het verhaal. Een meisje logeert bij opa boswachter en vindt het daar in eerste instantie maar saai. De natuur boeit haar niet. Opa tipt haar een oude koffer op zolder, stoffige pakketjes daarin verwijzen naar een oude postkoets die vroeger dit gebied doorkruiste. De interesse en ontdekkingsdrang is gewekt.

Het wordt spannend, want het meisje en mijn jongens gaan nu met de 'spectator' het gebied verkennen. Het samenkomen van het digitale kind en mijn vlezige kinderen, zo gaat het ook met het scherm en de natuur. Door het scherm op de natuur te richten vullen beide werelden elkaar aan. Het bos door de ogen van de spectator wordt spectaculairder. Je ziet dingen die je anders niet kunt zien. Zo verschijnen een postkoets, witte wieven en struikrovers.

Het verhaal is gebaseerd op historische feiten en gespeeld door lokale spelers. Dat vind ik mooi! Beetje educatie in een krokant jasje. Boswachter Hans duikt ook meerdere malen op en vertelt interessante (Drentse)natuurweetjes. De game scoort punten bij mij. Dat we met elkaar wat te volgen en vangen hebben maakt het een leuke gezinsactiviteit. We sluipen fanatiek door de bosjes en nemen de opdracht 'witte wieven vangen' zo serieus dat we we enigszins koers verliezen. Maakt niet uit, we hebben ruim tijd en genieten. Het is aardig gedoseerd en afwisselend, het spannende, interessante en grappige. En zoals dat gaat, voeg je er zelf je dosis aan toe. Een lesje samenwerken en delen ('nu mag papa ook even') en in ons geval niet te vermijden, humor.

Nature game Tralalune witte wieven speurenNature Game test Tralalunanature game leeftijd Tralaluna 

Dat de jongste op enig moment gaat piepen over zere voeten en de oudste om wat lekkers, dat kennen we en helaas, wordt niet verholpen door het virtuele avontuur. Wat dat betreft blijf je ook nu zelf aan zet. Dus tover je een kokosmakroon uit je tas (ja, ik ben zo'n moeder) en laat vader het even op zijn rug hangen (na zijn uitleg dat hij daar nu echt te groot voor is).
Om de aandacht waar nodig te herwinnen geeft het spel geregeld vragen en opdrachten. Leuk, een doe opdracht. Het onderscheid tussen realiteit en fictie loopt bij mij daarbij nog wel een keer in de war. Loop ik eikeltjes te zoeken omdat we de struikrovers daarmee moeten bekogelen. 'Nee mam, die zitten op het scherm'. Ach kind, gelukkig heb ik jullie. 
Ik leer dus ook wat bij. En sta even later zo blij als een kind te glunderen als ik verneem dat je oude restanten schoteltjes kunt vinden, destijds door de afval verwerking VAM uit Den Haag uitgestrooid als compost voor Drentse boompjes. Haagse compost op Drentse bodem!! Ik, als import Drent met haagse wortels, ben om. Yes, I totaly connect!!

Dus, vraag je me nu The Nature Game te doen? Wel ja joh, wie weet wat jij ontdekt. Niet geprobeerd, nooit geweten.

 Nature game Tralaluna Drenthe   logo dwingelderveld 3

Praktische info

Voor wie: volgens de makers vanaf 8 jaar, vanaf 6 jaar onder begeleiding. Afhankelijk van je kroos is het m.i. leuk voor kinderen tussen 6-10 jaar.

Startpunt: de Boslounge Oude Postweg 8 in Spier (Drenthe).

Afstand: circa 2,5 km

Prijs: circa 15€ per tablet. Afhankelijk van de groepsgrootte en samenwerkingsskills, kun je met het gezin af met 1 tablet.

Parkeren: gratis Horeca: De Boslounge is eindpunt, open tot 17.00 uur. 

Reserveren: kan vanaf eind april 2019 bij Hotel Spier-Dwingeloo

Boek je een roadtrip bij Tralaluna en wil je het spel graag opgenomen in de route? Geef het aan bij reservering en het wordt geregeld.