We are going on a...staycation!

VooruitzichtMet pasen en de meivakantie in zicht is het logisch om vakantieplannen te maken. Door Corona niet mogelijk? Een vakantie in de verste verte nog niet in zicht? Welnee, als je even anders kijkt dichter bij dan je denkt. Dus vandaag een vakantie boeken: gewoon doen!

Met wat omdenken, creativiteit en vooral daadkracht boek je je eigen vakantie om naar een onvergetelijke vakantie, eentje waarvan je niet had durven dromen. Wegdromen bij oude vakantiefoto's of lonkende plaatjes van verre bestemmingen daar kan je natuurlijk dagen mee vullen. Maar waar het hier over gaat is een èchte belevenis: een staycation geheel persoonlijk op maat verzorgd. Staycation is, wat het woord al zegt: een thuisblijfvakantie. Super aantrekkelijk:

 • vakantie vieren in een persoonlijk sfeervol verblijf
 • voordelig, je houdt geld over (voor nog een vakantie later dit jaar)
 • geen oppas voor de hond nodig
 • korte reistijd, dus boek je een week dan heb je ook 7 volle dagen!
 • geen vakantiedrukte, file en wagenziekte 

Vakantiebehoeften op een rijtje

Misschien haak je al bijna af, denk je 'ik heb het hier wel gezien inmiddels'. Juist dan graag nog even de aandacht. Je bent namelijk al goed op weg! Want de eerste stap is helder krijgen wat je vakantiewensen zijn. Het eerste ingredient heb je al gegeven: 'iets anders, ergens anders'.  Ben je een Tralaluna gast dan zal jouw lijstje er zo uit kunnen zien:

 • Ik wil even weg uit mijn dagelijkse ding
 • Ik wil wat beleven en ontdekken
 • Ik wil qualty tijd doorbrengen met mijzelf en/of geliefden
 • Ik wil lol hebben!

 staycation in de woonkamer lol Tralaluna

Vind een bijzondere plekje

Mooi, nu op naar de volgende stap: je bestemming vinden. Waar je nog vaak avond na avond aan het scrollen was door een oerwoud van vakantiebestemmingen, kun je nu eens lekker offline speuren naar je vakantiestek. Screen je eigen leefomgeving, als een proffesionele locatiescout, op zoek naar je vakantie slaapplek. Als  avonturier zul je vallen voor een minder bekende plek. Misschien wel de kelder of het trapgat. Ben je wat meer gesteld op zekerheid, dan is bijvoorbeeld de woonkamer een prima keuze. Zolang je maar slapen gaat en wakker wordt in een ander plaatje, zoals:

 • de slaapkamer van een van je kinderen
 • een tent midden in de woonkamer
 • je bed buiten in de tuin of op het balkon
 • een hangmat in het trapgat, of als je ze hebt, tussen de bomen

Overweeg ook eens een roadtrip. Of nou ja, een backpacktocht is meer logisch nu. Dan slaap je iedere nacht op een andere plek.

En heb je een caravan of busje (of een heel wagenpark, sorry deze luxe hebben wij nu), dan is het natuurlijk helemaal 123 bedacht. Zet je wagen voor de deur, of die van de buurman en huppekee, voor elkaar.

Staycation in de achtertuin Columbus TralalunaStaycation kampvuur TralalunaStaycation ontspannen vakantie Tralaluna

Boek je originele vakantie 

Prik de dag van vertrek & aankomst. Neem het serieus en schrijf het met koeienletters op de kalender (ruimte zat op die kalender nu toch). Kijk er naar uit, leef toe naar je staycation. En zorg voor een goede voorbereiding. Maak zonodig een vakantie checklist, verzamel leesvoer, maak je huis schoon, stel je afwezigheidsassistent in en, zoals gebruikelijk: pak je koffer of rugzak in! 

Staycation zet de bloemetjes buitenstaycation relax vakantie TralalunaStaycation koffer pakken Tralaluna

Host je huis

Een warm welkom in een sfeervolle ambiance, dat is wat je aan wilt treffen bij aankomst. Daarom ga je, voordat je staycation kan beginnen, nog even aan de slag om de je huis te hosten. Toegespitst op de door jouw geboekte staycation en specifieke wensen. Zorg voor een fris gewassen tijkje om het dekbed, origami van een handoek een zwaan en leg een lief welkomstkaartje met een chocolaatje klaar. Had je een Frankrijkachtige vakantie geboekt, vergeet dan niet het flesje wijn!

Staycation inpakken en wegwezenReady to go!

Dit is tof: geen lange reistijd en file!! Geen gejengel op de achterbank, moeten plassen terwijl het net niet kan en vooral niet gesloopt aankomen. Joho!

Hmm, het ontbreken van de reis is misschien ook wel jammer. Zeker voor degene die zich laten leiden door het levensmotto 'Happiness is a journey not a destionation'. In dat geval, ok eigenlijk in ieder geval is een vorm van reizen is wel gewenst. Dus is de tip: kom aan bij je bestemming via een omweg. Te voet, skelter, met de kruiwagen of, why not, bliklopend. Is er een gezinslid die dat leuk vindt, of die jij in de aanloop graag iets geeft om zoet mee te zijn, dan is het uitzetten van een route een een idee. Inclusief kaart op weg, met een koffiepauze en juichend bij het zien van het (zelfgemaakte) naambordje van bestemming.

tuinesie en weilonie staycation tralaluna groen

Vier Vakantie 

Het is een bijzondere vakantie die je hebt geboekt, je moet er misschien even in komen. Enige fantasie, ethousiasme en commitment is wel nodig om te kunnen blijven. Laat je niet teveel door de 'gewone' dagelijkse dingen leiden. Maak plannetjes voor wat je alleen of samen gaat doen èn vooral ook laten. Daag elkaar uit, verdeel de rollen en taken en blijf verrassen. Een paar ideeen om je op het spoor te houden:

12 TIPS

 • ga boodschappen doen bij een andere supermarkt
 • maak een staycation playlist
 • zet koffie op een andere manier
 • maak een uitstapje naar verschillende landen. Maandag Italiaans op het menu, dinsdag Ierland. Spreek de taal, eet de specialiteiten, speel typische spelletjes en kijk een nationale film.
 • als het even kan: maak vuur
 • In geval van een gezin: wees omstebeurt ober, kok, actviteitenbegeleider en spreek per dag af wie de roomservice en facilitair beheer verzorgd. Ook handig voor de sollicatiatie naar een vakantiebaantje later.
 • In geval van een partner: wees omstebeurt ook de barista, bartender en masseur.
 • In geval van alleen: download een luisterboek en scoor een afhaalmenu bij een lokaal restaurant. Is ook fijne steun voor deze ondernemer.
 • voor iedereen: stuur een vakantiekaartje en deel inspirerende staycation plaatjes op social media #staycation #inspiredByTralaluna. Wie weet win je er wel iets mee (zie verder).

Raar praten    Supertip: Praat raar 

     Verzin je eigen taaltje 'buitenlands', net als Bert en Ernie. Even op gang komen, net als Bert? Luister hier>>

 

 

 

Deal met reality 

Allemaal hosanna? Nou ja, nee. Een kleine (of knallende ruzie) ergens tussendoor hoort er ook gewoon bij hoor. Ach, het is met zo'n staycation net als met een gangbare vakantie: vakantie vieren blijft een kunst. En zeker nu, de emoties zijn er nu eenmaal. En niet ieder zijn staycation mogelijkheden zijn zo rijk als die van ons. Wij hebben de mazzel dat we zo ruim wonen en feitelijk een overdosis campinggerei hebben. Maar ook zelfs dan blijft het een uitdaging de mindere momenten om te denken. Zo gooide een ontdeugend jongentje hier zijn gloednieuwe brilletje in het water. Dat was even flinke bonje kan ik je vertellen. De zoekactie maakte we daarom maar weer wat vrolijker door het opblaasbootje van stal te halen. Teveergeefs helaas, de zoekactie. Maar het zoeken op zich was wel weer een leuke dagactiveit. 

IMG 1496IMG 1492

Staycationstress is dus included. Maar bedenk ook: zonder wrijving geen glans. Onenigheid binnen het gezelschap over de wensen? Los het op met een compromis en ga bijvoorbeeld voor book-all. Ieder zijn eigen favoriete plaatje, samen geregeld. Voor moeder wordt een hangmat opgehangen in een franse kamer met een chaise longue, wijn, chocolat en chansons op de achtergrond. Zoonlief slaapt in de piratenhut op de trampoline en vader, die van culinair houdt en tussendoor snaaien, slaapt op de bank in de keuken. Met z'n allen tover je huis, tuin of balkon om tot jullie eigen Walhalla! Fakkels, parasols, relaxstoelen, opblaas krokodillen, haal ze maar tevoorschijn!

Meer dan ooit heb je elkaar nodig om er wat van te maken. Het verbindt en geeft goede herinneringen voor het leven.  

Hopelijk ben je wat geinspireerd geraakt om je stayathome leuker te maken. Meld je je ook aan voor een Tralaluna Staycation? Nieuwsgierig zijn we naar jouw belevenissen. Onder de inzenders van beeld en/of verhaal verloten we 2 toffe boeken: Buitengeluk en Caravanity kookboek. Heb je ook na je staycation wat om vrije tijd mee te verfraaien. Je kunt meedoen door je aan te melden bij het facebook evenement Staycation a la Tralala. Dit evenement vindt plaats met Pasen en in de Meivakantie. Plaats een foto of vertel een verhaal van jouw staycation en tag #staycationtralala. Posten op Instagram kan ook. Met een beetje mazzel win jij een van deze 2 prachtige boeken vol plaatjes om verder bij weg te dromen.

Boek Buitengeluk webshop Tralaluna Staycation a la TralalaCaravanity Camping Kookboek kopie

Fijne vakantie lieve gasten!