Waarom Tiny Houses in recreatieland geen goed idee zijn

Marjolein, dé voorvechtster van de Tiny House Movement Nederland pleit ervoor dat vakantiehuisjes niet de naam Tiny Houses krijgen. Goed om haar blog ‘Waarom Tiny Houses voor recreatie geen goed idee zijn’ te lezen. Er zit wat in. Ook gaf het aanleiding dit stukje te schrijven.

Tiny House zelfbouw Tralaluna


Het was te voorspellen dat de term ‘tiny houses’ ook in de recreatiesector met twee handen werd aangegrepen om te gebruiken. Klein zijn de meeste huisjes al en het trekt mooie traffic als je ze hiermee hernoemt en je zoekwoorden ermee verrijkt. En ja, dan is het logisch dat de titel niet altijd de lading dekt en het gedachtengoed van de Tiny House movement goed doet. Dat er ondernemers zijn die inhoudelijk niets van de tiny house movement weten, laat staan omarmen, en zaken als duurzaamheid vooral gebruiken als windowdressing. Tja, dat is jammer maar niet te voorkomen, zeker niet terug te draaien. De term Tiny House met terug werkende kracht beschermd willen maken of een appèl doen op de sector om hem niet meer te gebruiken, is kansloos. Niet alleen recreatie ondernemers, ook alle tussenpartijen hebben hun website en marketing er al teveel naar ingericht.


Meer kansen zien wij in de aandacht richten op waar Tiny House Wonen en Tiny House Recreatie elkaar juist wel kunnen supporten. En daar, komen wij graag in beeld.


Waarom Tiny Houses in recreatieland (soms) juist wèl een goed idee zijn

Door het verhuren van Tiny Houses kun je de waarden waar de tiny house movement voor pleit ‘aan de man brengen’. Althans, dat is deels onze intentie en het is wat wij zien, kan gebeuren. Hoe dan?

Als je een Tiny House van Tralaluna huurt, dan is dit meer dan ‘een huisje huren’. Je belandt in een verhaal, een avontuur wat je (geheel vrijblijvend) kunt horen en zien en wat misschien wel een stukje geeft voor jouw verhaal. Het maakt niet uit, of je al een reeds overtuigde ‘tinyhouser’ bent, net om het Tiny House hoekje komt kijken of geheel nog nooit hebt stilgestaan bij zaken als footprint en duurzaam wonen en leven.

pioniershuisje tralaluna drenthe 05  pioniershuis upcycling tralaluna pioniershuis tiny house wc huisje

Geïnspireerd door de Tiny House movement en vanuit onze ervaring in het inrichten en verbouwen van oldtimer busjes tot ‘kleine huisjes op wielen’, rolde wij in het avontuur van het maken en verhuren van Tiny Houses. Wij waren geen huisjesbouwer, de kennis en kunde haalde we daarom in huis. Ook al bouwen we nu al weer ons 4e huisje, we zullen nog steeds niet zeggen dat we huisjesbouwer zijn. Het gaat ons niet om zo efficiënt, snel en winstgevend mogelijk zijn. Feitelijk vinden we iedere keer opnieuw uit. Geen een huisje is hetzelfde, omdat we vinden dat we zoveel mogelijk gebruik moeten maken van bestaande materialen. En omdat we vinden dat we onszelf voortdurend moeten verbeteren en uitdagen om meer duurzaam, circulair of iets in die richting te zijn. Dat vraagt aandacht en kost tijd. We zoeken samenwerking en halen kennis in huis. We kiezen voor ecologische bouw en materialen. Input en inspiratie vinden we ook bij andere ondernemers die circulariteit nastreven. Zo worden materialen van de lokale sloper overgenomen, vervezelde spijkerbroeken voor de wandbekleding gekozen en laten we ons door de sanitatiespecialist voorlichten over een rioolloos wc. Voortdurend nieuwe kennis en keuzes, veel keuzes.

Tiny House huren TralalunaTiny House Tralaluna inspirerend verblijf Tiny House houtkachel Tralaluna
Bewuste keuzes maken, dat is niet alleen wat we nastreven, we willen deze ook laten zien. Om zo ook anderen te inspireren. Verblijf je in bijvoorbeeld Tralaluna Tiny die op een natuurkampeerterrein staat, dan ligt daar een plakboek met verslag van het proces van de bouw en de keuzes die zijn genomen. In de leesbak (uiteraard zo’n leuke oude van de kringloop) en in de boekenklem (een hergebruikte lijmklem) nog meer waardevolle leesvoeding voor onze gast.
Zo dragen we maar al te graag op een levendige en aantrekkelijke wijze het Tiny House movement gedachtegoed uit. We inspireren onze volgers en gasten graag. Niet zodat ze allemaal per se in een Tiny House (willen) gaan wonen maar wel dat ze kennis nemen van de onderliggende beweegredenen, waarden en keuzes. Met als gevolg een reflectiemoment, stil staan bij. ‘Zou ook ik met wat minder kunnen?’ ‘Hoe leef ik eigenlijk?’ Een besefmomentje erbij, al is het maar tiny. Dat is voor ons winst.


Kortom, met goede intenties blijven we onze Tiny Houses bij de naam noemen. Het geeft ons de kans om anderen te inspireren, in een waardevolle richting. En zo kan ook de gemeente ambtenaar en provincie medewerker op een relaxte manier kennis nemen van het wat en waarom van het hele Tiny House gebeuren (dus TH-wonen èn TH-recreëren). We zien dat via deze invalshoek veel informatie gedeeld kan worden. 
Marjolein, we danken je voor het aanzwengelen van ook deze discussie. Wij supporten hetgeen waar jij je voor inzet.