Het liefdesnestje van Jan Kip

jan kip

Dat de aanleiding van het bedenken van een caravan zo romantisch kan zijn: een rendez-vous situatie. Van Jan Kip, carrosseriebouwer uit Hoogeveen, en zijn lief, juffrouw de Roos uit Amsterdam. Voor hun ontmoetingen halverwege het land, op de Veluwe, op zoek naar een eigen liefdeshonk. Een onderstel had Jan wel. Inventief bedacht hij een paar zijwandjes en een dak erop en voilà, de eerste aanzet tot de Kip caravan was daar! Het was dus passionele liefde die leidde tot een serieuze business met de productie van zo’n 10.000 caravans per jaar in de hoogtijdagen. Daarmee ook gelijk verklaard het logo van Kip: carrosseriewiel, roos en kip.

Over oude en nieuwe Kippen

kipOp de vliering in de Kipfabriek pronkt een serie Kippetjes uit vervlogen tijden. Met allen een kipsoort gerelateerde naam als Kemphaan of Kakelaar. Stuk voor stuk prachtexemplaren. Zeker in de top 3 van kicke chicks komen wat mij betreft de Kip ‘Kuiken’ met zijn geweldige achterklep en de ‘Krielkip’, met hefdak.

Beneden in de Kip fabriek de actuele werkplaats, de bouwkeuken van de huidige Kip’s. Ieder exemplaar schuift 14 keer een werkplekje op, voor een nieuw onderdeel van het bouwpakket. Van start bij Jacques en als laatste uitgezwaaid door de handen van Connie. Begonnen wordt bij de basis, de bodem, het onderstel. Dan volgt de inhoud van de caravan en tenslotte de zijwanden en het dak. Zo hoeft niemand op z’n knieën in een onmogelijke positie voor dat ene schroefje rechtsachteronder. Daar is over nagedacht!

Coole Kip voor de jonge generatie

kip fabriekDe ontwikkeling van de Kip groeide braaf mee met zijn gebruiker en werd gaandeweg net zo grijs. Na het faillissement van Kip in 2010 volgde een herstart en ontwierp men een nieuwe stoere Kip versie voor de jongere generatie. Geen kippennaam meer maar ‘De Shelter’ heet deze coole caravan met aan te hangen buitenkeuken, een De Waard designed luifel en een buitenkant die je (eindelijk!) kan laten voorzien van eigen print! Zo kan de surfdude kiezen voor de vette golven van Bell Beach, de dromer voor een wolkenpartij en jij voor…..? Nou, wat zou je kiezen?

 

kip2