Ontdek daarom de Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid werden 200 jaar geleden gesticht door Johannes van den Bosch. Hij zag steeds meer arme gezinnen, bedelaars en zwervers uit de stad afglijden en wilde hen aan een beter leven helpen. Hij geloofde erin dat je deze paupers kon omvormen. Zijn gedachte was dat dat de mens door hard te werken voor een beter bestaan, een beter mens zou worden. Daarom kregen de paupers in Drenthe een huisje, stukje land en gereedschap. Woeste Drentse grond werd door hen met bloed zweet en tranen omgezet tot productief landbouwgrond. Daarbij kregen de mensen en kinderen ook onderwijs, morele vorming en zorg.

In 2021 kreeg kregen de Koloniën van Weldadigheid de Unesco Wereld Erfgoed status. Deze onderscheiding was niet voor niets. Dit sociale experiment gericht op armoedebestrijding was namelijk groots, zijn tijd vooruit èn heeft veel invloed gehad op verdere ontwikkelingen in Nederland en ook Europa. Zo gold hier voor het eerst in Nederland de leerplicht. En werd hier de basis van ons huidige zorgstelsel gelegd.

In de Koloniën van Weldadigheid beleef je dus een belangrijk stuk geschiedenis waarop op de dag van vandaag nog steeds wordt voortgeborduurd en waar we nog steeds van kunnen leren.

Lukte het alle paupers om zelfvoorzienend en 'een beter mens' te worden? Werden de Koloniën van Weldadigheid wel of geen successtory? Dat is maar hoe je het bekijkt. Verdiep je tijdens je verblijf in alle ins en outs en oordeel zelf.

Zo beleef je de Koloniën op z'n best

Voor een bezoek aan de koloniën van weldadigheid kun je het beste een paar dagen uittrekken. Er is genoeg in het gebied te verkennen. Door de de geschiedenis te ontdekken èn het hier en nu èn de tijd te nemen om hierop te reflecteren, maak je je bezoek waardevol.

Menigeen vindt in het Pioniershuisje een perfecte thuis- en uitvalsbasis hiervoor. Dit Tiny House staat in Frederiksoord, de eerste kolonie die werd gesticht. Dit is waar het begon. De ligging van het Tiny House is in veel opzichten speciaal en uniek. Namelijk aan de rand van de Fruithof boomgaarden, midden in het groen. Dit is uniek: het is het enige huisje wat je hier kunt huren!

Perfect is ook de ligging tegenover het museum de Proefkolonie. Dit eigentijdse museum vertelt je levendig het verhaal van de koloniën van Weldadigheid. Ook op loopafstand vind je het fietstransferium, waar je naast uiteraard fietsroutes, allerhande supernieuwe (e)fietsen, steps en e-choppers kunt huren.

Ook ten opzichte van de andere koloniën Wilhelminaoord (3 km), Willemsoord (10 km) en Veenhuizen (30 km) is het Tiny House prima gelegen. Kortom, het Pioniershuisje is dè perfecte thuisbasis om de koloniën van Weldadigheid te ontdekken.

Meer informatie over het Pioniershuisje, lees meer 

Verblijf midden in Unesco Wereld Erfgoed 

“Weldadige overnachting omringd door een bijzonder boeiend verhaal”

Daarom is het Pioniershuisje de perfecte uitvalsbasis om de Koloniën van Weldadigheid te ontdekken:

  • Gelegen midden in de eerste Proefkolonie Frederiksoord, Unesco Wereld Erfgoed
  • Tegenover het museum de Proefkolonie.
  • Vrij gelegen Natuurhuisje aan de rand van de boomgaarden.
  • Fietstransferium op loopafstand.
  • Volop informatie aanwezig om de koloniën te verkennen, wandelend, te fiets of met de auto.
  • Persoonlijk lokaal gastheerschap van Janneke, een eigentijdse pionier.
  • Een origineel en sfeervol Tiny House van Drentse bodem, gemaakt van spullen met een verhaal en bevlogenheid.
  • Erkend als Weldadig Oord, Originele Overnachting en Natuurhuisje

Boek je verblijf en ontdek het verhaal van de Koloniën toen en nu.

Tralaluna review pioniershuisje 2 review pioniershuisje 1 

Roadtrip door de kolonien

Zeker ook een originele manier om de kolonien te beleven is een roadtrip met een oldtimer kampeerbusje. Je toert op je eigen tempo door de kolonien en overnacht op verschillende kampeerterreinen. Voor meer informatie, check de Roadtrip Kolonien van Weldadigheid.